Presidentin vastaanotto
Nyt hetki, jota olemme kaikki odottaneet: Presidentin vastaanotto eli Linnan juhlat , lyhyesti sanottuna “linnan juhlat”! Perinne alkoi vuonna 1919 ja sai useita muotoja ennen kuin se siirtyi palloluonteiseen muotoonsa. Media on ollut mukana alusta asti. 30-luvulla tehtiin ja näytettiin lyhytelokuvia ennen elokuvia elokuvateattereissa. Toimittajat saivat olla sallittuja vuonna 1949 ja ensimmäinen televisiolähetys järjestettiin vuonna 1967. Vuodesta 1983 lähtien vastaanotto on lähetetty suorana lähetyksenä.
Nykyään vuosittain kutsutaan noin 1800 ihmistä, mukaan lukien valtiohenkilöt, poliitikot, diplomaatit, uskonnolliset johtajat ja luonnollisesti myös kulttuuriveteraanit ja urheilijat sekä tavalliset ihmiset, jotka presidentti on joko tavannut vuoden aikana kiertämällä Suomea tai jotka ovat jostain muusta syystä katsoneet sopivaksi kunnioittaa. Yleensä presidentti kertoo vuosittain vastaanoton teeman, joka näkyy kutsutuissa.
Vaikka vastaanottoon kutsumista pidetään suurena kunniana, myös kotona ihmiset nauttivat siitä suuresti. Lähetys kerää vuosittain yli 2 miljoonaa ihmistä televisioidensa eteen, mikä tekee siitä yhden vuoden katsotuimmista ohjelmista. Viime aikoina YLE on jopa esitellyt talk show -tyyppisen show’n, joka valmistaa ihmisiä varsinaiseen tapahtumaan.
Suosituin segmentti on vieraiden sisäänkäynti, eli kädenpuristus. Presidentti tervehtii jokaista kutsuttua henkilökohtaisesti kättelemällä. Tämä johtaa pitkiin jonoihin, joita suomalaiset pitävät yllättävän viihdyttävinä. Kommentoijat tunnistavat vieraat jonosta, puhuvat saavutuksistaan ja suhteistaan isäntään. Naisten mekkoja arvioidaan, esitellään ja selitetään. Voit jopa löytää hakemuksia ja kyselyjä verkosta äänestääksesi suosikkiasi! Se, mikä oli toimistojuoruja seuraavana päivänä, on viety seuraavalle tasolle.
Vastaanotto jatkuu tuntikausia, ja kotona on perinteisesti ollut televisio auki kaiken ajan. Kättelyn jälkeen rivijuhlia ovat musiikki ja tanssi, ruoka ja lyönti sekä vieraiden haastattelut. Lempikysymys on “Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle?” Vastaukset ja siihen valmistautuminen vaihtelevat.
Kotona ihmiset syövät, juovat, keskustelevat keskenään ja puhuvat mekoista ja siitä, kuinka paljon tämä ja tuo henkilö ovat lihoneet. Kun tarpeeksi riittää, televisio sammuu. Olet elänyt tapahtumarikas päivä ilman vaivaa ja stressiä. Suomi on vuotta vanhempi, ja olet ansainnut hyvät yöunet.
Aktiivinen vaihtoehto
Ehkä sisällä istuminen koko päivän kuulostaa liian masentavalta tai vain ajanhukkaa? Tänä vuonna kaikki Tampereella ovat herkuissa. Edellä mainittu sotilasparaati alkaa jo aamuyltä vierailulla Kalevankankaan hautausmaalla. Koko ohjelma on katsottavissa täällä.
Sotilasparaati ei ole ainoa, joka tapahtuu kaupungissa. Tampere-talossa järjestetään kaksi tapahtumaa. Perinteinen lastenpallo järjestetään klo 14–17. Ohjelma koostuu tanssiesityksistä ja taidekaupoista sekä tietenkin kaikkien mahdollisuudesta ottaa itse puheenvuoro. Itsenäisyyspäivän konsertti järjestetään klo 15 ja siinä kuullaan kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen teos.
Frenckellin aukiolle kokoontuu viidestä lähtien puheita, musiikkia ja ilotulituksia. Tapahtumat aiheuttavat kaikenlaisia muutoksia keskustan liikenteeseen. Ihmisiä muistutetaan myös saapumaan ajoissa, jos he haluavat varmistaa hyvän paikan. Lisää taiteilijoista, ohjelmista ja yleisistä tapahtumista löytyy täältä.
Ei ole sattumaa, että juhlallisuudet päättyvät melko aikaisin: miten meidän pitäisi päästä kotiin katsomaan kädenpuristusta muuten!?