Näin elät itsenäisyyspäivää kuin suomalainen

Suomi juhlii itsenäisyyttään 6.12. Päivämäärällä muistetaan Suomen itsenäisyysjulistusta Venäjän imperiumista vuonna 1917. Toisin kuin useimmissa maissa, Suomen itsenäisyyspäivää vietetään juhlallisemmin, jopa hiljaisemmin, vaikka viime vuosina siitä on tulossa juhlavampi ja riemukkaampi tapahtuma.

Viralliset itsenäisyyspäivän juhlallisuudet alkavat yleensä Suomen lipun nostamisella Tähtitorninmäellä, “Observatorion kukkulalla”, Helsingissä. Helsingin tuomiokirkossa järjestetään uskonnollinen jumalanpalvelus, jossa tehdään sekä virallisia että yksityisiä vierailuja sodissa kaatuneiden sotamuistomerkille ja haudoille.

Presidentti jakaa mitaleja ja kunnianosoituksia virkamiehille ja tavallisille kansalaisille sekä julistaa sotilaallisia ylennyksiä. Monissa kaupungeissa on soihtukavalkadeja, jotka koostuvat pääasiassa yliopisto-opiskelijoista. Nämä ovat hiljaisia ja arvokkaita tapahtumia, jotka perinteisesti kiertävät kaupungin keskustaa. Myös Tampereen opiskelijoilla on paraati.

Itsenäisyyspäivällä on aina ollut myös toinen kriittinen puoli. Protesteilla, esityksillä ja muilla tapahtumilla pyritään saamaan suosiota ja julkisuutta, jossa arvostellaan joko juhlallisuuksia tai maan tilaa. Tunnetuimmat järjestetään presidentin palatsin ulkopuolella presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton aikana, joka on vuoden tunnetuin ja rakkain puolue. Vaikka sananvapaus ja protestoinnit ovat kansalaisoikeuksia, keskityn tässä kirjoituksessa perinteisempiin tapoihin juhlia Suomen itsenäisyyttä.

Juhlat kuin suomalainen

On turvallista sanoa, että Suomen itsenäisyyspäivän yleinen juhla on rauhallinen, rento ja passiivinen. Valokeila on varattu valtioiden pääjohtajille ja sotaveteraaneille. Esimerkiksi Tampere kutsuu paikalliset sotaveteraanit itsenäisyyspäivän lounaalle. Suurin osa suomalaisista tervehtii tätä yleistä vapaapäivää nostamalla jalat ylös ja varmistamalla mukavan paikan sohvalla. Jos haluat saada täyden kokemuksen siitä, kuinka mukavat juhlat voivat olla, tässä on suunniteltu itsenäisyyspäivän oppaani sinulle.

kahvi

Lähes kaikki suomalaiset aloittavat aamunsa sillä, eikä tämä päivä ole poikkeus. Päinvastoin, juhlallisissa tilaisuuksissa kahvin keittämisen ääni täyttää keittiöt entistä useammin. Tämä on suomalaisen kulttuurin taustalla oleva juhlamuoto: esimerkiksi kun suomalainen voittaa mitalin olympialaisissa, hän saa suuren kunnian siemailla mitalikahvia, mitalikahvia. Muistutan teitä kuitenkin juomaan vastuullisesti.

Etsi se TV-opas ja ajoita päivä
Kuten aiemmin mainittiin, voit osallistua juhlallisuuksiin kotisohvaltasi, mutta varmista, että tiedät tarkalleen, milloin asiat tapahtuvat. Vuosittain on kolme toistuvaa tapahtumaa, jotka sinun on katsottava ylöspäin, nimittäin sotilasparaati, elokuva Tuntematon sotilas, “tuntematon sotilas” ja lopuksi, ja mikä tärkeintä, presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto. Valtakunnallinen televisio YLE lähettää perinteisesti kaikki kolme sekä liturgisen juhlan Helsingin tuomiokirkosta. Tämän vuoden aikataulu löytyy mm. täältä. Kaikki muut tämän tapahtumarikas päivän tapahtumat on suunniteltava sen mukaisesti.

Itsenäisyyspäivän paraati
Vuosittainen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Tampereella (lisätietoja postin lopussa). YLE lähettää sen osittain suorana klo 12.55 ja koosteena klo 17.10. Paraatijoukkoihin odotetaan yli 1300 ihmistä ja yli 50 ajoneuvoa.

Tuntematon sotilas

Vaikka Väinö Linnan samanniseen kirjaan perustuva elokuva Tuntematon sotilas on kuvattu kolme kertaa, ensimmäinen vuodelta 1955 on edelleen rakkain. On yleistä kuulla ihmisten kutsuvan sitä “oikeaksi” tai “oikeaksi” versioksi. Tarina seuraa vuosina 1941–1944 suomessa “jatkosodaksi” tunnettua yritystä sen seuratutna talvisotaa 1939. Tuntematon sotilas marssii lavalle miehiä eri puolilla Suomea erilaisilla murtilla, uskomuksilla, statuksilla, mielipiteillä ja persoonallisuuksilla. He pyrkivät selviytymään hullussa sotamaailmassa yhdessä erimielisyyksistään huolimatta. Väitetään, että sekä kirjalla että elokuvalla on ollut valtava vaikutus kansakunnan yhdistämiseen ja parantamiseen tuhoisien sotien jälkeen.

Älä unohda syödä!

Vaikka suomalaisilla ei välttämättä ole kiinteää ruokalistaa itsenäisyyspäiväänsä, on ehdottomasti tärkeää syödä hyvin. Kuten tilaisuudessa vedotaan, suositaan kaikenlaisia paikallisia ja kansallisia tuotteita. Mitä ja missä, löydät kaiken monen ruokalajin fine diningista kotona. Yleensä sovelletaan sitä, että kuten kaikki juhla-ateriat, se on parasta jaettuna – sitä hauskempaa!

Hurstin perhe on jo vuosikymmenten ajan järjestänyt Helsingissä köyhille itsenäisyyspäivän lounaan. Muut organisaatiot tekevät vastaavia asioita ympäri Suomea.