Kuumuuden tunne Suomessa

Kuumuuden tunne Suomessa

Perinteinen sauna on olennainen osa mitä tahansa lomaa Skandinaviassa, mutta erityisesti Suomessa. Matkailuasiantuntijamme Mark kertoo meille lisää…

Sauna: äännetään Sow-na (saʊna:). Suomenkielinen “pieni rakennus uimiseen” on ainoa suomalainen sana, joka on tehnyt siitä jokapäiväisen englannin.

Osa äskettäistä Suomen-vierailuani sisälsi tiukat ohjeet saunoa ja raportoida takaisin päämajaan. Sanomattakin on sanomattakin on, että tämä ei ollut vaikeaa, ja riisuimme asianmukaisesti uimas shortsit (olemme brittejä) ja astuimme Muotka Wilderness Lodgen tarjolla olevan saunan kuumuuteen. On normaali käytäntö saunoa ystävien kanssa “sans uimapuvut”, mutta kollegani Bruno ja minä emme olleet valmiita saamaan niin rentoa!

Sauna päivän talviaktiviteetin päätteeksi on paras tapa saada lämpöä kylmään lihaan ja luihin. Ei ole epätavallista, että suomalaiset avustavat nahkojensa vieroitusprosessia hellävaraisesti liehittelemällä itseään koivun oksilla ja lehdillä imusolmukkeiden ja huokosten stimuloimiseksi. Tämän yhteisen laitoksen roskien vuoksi emme saaneet mahdollisuutta kokeilla tätä, mutta meidän on uskottava niitä, jotka sanovat, että se on miellyttävä kokemus.

Pohjoisella leveysasteella asumisen seurauksena saunan viemisen perinne juurtuu suomalaiseen kulttuuriin. Historiassa jyrsitty sauna oli paitsi rentoutumisen, puhdistuksen ja pohdinnan paikka, myös kodin pyhin ja hengellisin osa. Naiset synnyttivät yleensä saunassa, sairastuneet tulivat parantuakseen ja kuolleet tuotiin tänne loppusi putsauksensa jättelemään.

Suomalaisissa kodeissa, toimistoissa, hotelleissa ja tehtaissa arvioidaan olevan jopa 3,2 miljoonaa saunaa – keskimäärin yksi kotitaloutta kohden noin 5,3 miljoonan ihmisen maassa. Helsingissä on jopa sauna eduskunnan sisällä. Saunoja voidaan lämmittää sähköllä, mutta ne ovat perinteisemmin puulla (tukkipuilla) tai savulla – joka kerta, kun vesi heitetään kiukaalle, lämpö ja höyry lisääntyvät.

Kaikissa Discover the World in Finlandin majoitusyksiköissä on saunatilat. He ovat usein varanneet aikoja mies- ja naiskäyttäjille, mutta joskus ne voidaan varata yksityiseen käyttöön. Monissa saunoissa on jälkeenpäin viilettämisma, oli se sitten lumessa rullaamista tai jokeen syöksymistä jäässä olevan reiän kautta.

Sauno kuin paikallinen Lapissa

Lapin elämäntapa, sauna on yksi lapin vierailun ikonisimmista elementeistä. Virkistävä, virkistävä ja ihanteellinen kohteliaisuus päivän seikkailuun kirpeässä talvi-ilmassa, selvitä, miten voit ottaa kaiken irti tästä pakko tehdä -kokemuksestamme huippuvinkeillämme, joita voit kokeilla itse monista lapinlomistamme.

Tämän päivän postauksessa on kyse siitä, että opastaa useampiin lastenkirjoihin joko suomalaisten kirjailijoiden/kuvittajien tai suomalaisten teemojen kautta. Ehkä olet vain utelias lastenkirjallisuudesta toisesta maailmanko osasta. Tai ehkä jossain vaiheessa tänä vuonna Suomi on otsikoissa (esimerkiksi siksi, että Turun kaupunki on yhteinen Eurooppalainen kulttuurikaupunki vuonna 2011) ja haluat löytää lasten kanssa luettut kirjat täydentämään Suomesta oppimista. Joka tapauksessa tämä viesti antaa sinulle joitakin lähtökohtia ja toivottavasti herättää ruokahalusi suomalaiseen lastenkirjallisuuteen.

En ole lukenut kaikkia tämän päivän postauksessa mainittuja kirjoja (vaikka tätä viestiä tutkiessani olen lisännyt paljon kirjoja toivelistalleni!), eikä lista todellakaan ole tyhjentävä – pikemminkin olen yrittänyt tuoda esiin joitain parhaista suomalaisista kirjoista, käyttäen erilaisia referenssiteoksia ja suosituksia ohjaamaan minua valinnassani.

Suomalaisen kansanperinteen The Forest Bride perusteella koko (mutta maineikas) teksti on nähtäillä Aaron Shepardin verkkosivuilla. Kirjalistoilla lukee “Shepardin hurmaavan droll-versio suomalaisesta folktalesta yhdistää klassisia elementtejä odottamattomiin, nokkeliin yksityiskohtiin – muun muassa suorapuheiseen hiireen, joka laulaa tarinassa pienen laulun (sanoitukset ja melodia lisättynä). Jalokivisävyinen taide on kaunista kirkkausta; hahmojen pitkänomainen, hieman tukkeutunut ilme vahvistaa fantasiaa; ja hiiret ovat suorastaan vastustamattomia.”

Inin ulkopuolella Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimiva organisaatio, joka on omistautunut edistämään ja tutkimaan maailmankirjallisuutta ja lastenkirjoja käännöksissä, on loistava paikka vierailla löytääksesi tietoa lastenkirjoista englanniksi, joka on alun perin kirjoitettu muilla kielillä. On mahdollista etsiä iän ja alkuperämaan mukaan ja se on upea resurssi!